Acest articol este scris în 2017. Reprezintă proiecțiile faptelor cum se vedeau atunci.

 

continuare de la 2. Saga PSD “Planul”. Partea cu “sacrificiul pentru viitor”.

La patru luni de la ultima analiză încep să se contureze încheireile de conturi în cadrul PSD.

ÎN momentul acestui articol Premierul Grindeanu nu își dă demisia fiind singurul din Guvern contra conducerii autocratice a lui Dragnea – „Fraierul de sacrificiu” după cum l-am descris în articolul precedent. De foarte puțin timp ministrul justiției Tudorel Toader, independent și om cu „coaie și prințipuri” după cum s-a dovedit a fi zice și el că va demisiona. Probabil în ceea ce îl privește sunt altfel de calcule, omul nu vrea pur și simplu să fie prins la mijloc într-un război civil.

Ce se întîmplă?

Începe exact ceea ce am scos ca predicție din analiza situației și anume se schimbă garda, se schimbă conducerea și paradigma PSD. Grindeanu este pana cu care se încearcă debarcare și ulterior condamnarea politică ca „țap ispășitor” a lui Dragnea și a întregii noi conduceri.

Premierul Grindeanu are toate motivele să fie optimist, pe lîngă sprijinul consistent al „greilor PSD”, sprijin verificat și materializat printr-un val de simpatie venit din toate colțurile țării are ocazia să devină noul lider charismatic al acestui partid pietrificat.

Suportul din teritoriu:

În zilele de 14 și 15 iunie 2017 în vectorii de comunicare media a fost un val impresionant de sprijin pentru Grindeanu. La prima vedere este fără explicație cum  Primul Ministru al „Guvernului Noaptea ca Hoții” a primit instantaneu un sprijin popular demn de cauze nobile. Acastă lipsă de logică aparentă are explicații în sprijinul consolidat din teritoriu al falangei tradiționaliste PSD, a structurii de forță conservatoare PSD controlată în contiunare de baronii  de spiță veche.

Pe acest sprijin direct se bazează Sorin Grindeanu în apărarea pozițiilor defensive, schema pe care a declanșat-o apărînd o linie defensivă consolidată și sprijinită logistic și

Sorin Grindeanu, Premierul PSD-ist
„Nu-mi dau demisia. Am obligația să mă comport responsabil față de România și față de partidul meu.”

moral din teritoriu va duce la pierderi catastrofale pentru actuala conducere a PSD.

Fiecare zi care se scurge de la declanșarea conflictului duce la erodarea  situațiai politice și a puterii lui Dragnea și a echipei, previzibil fiind că dacă frontul nu se rupe (adică Premierul nu demisionează)  vom avea o schimbare la vîrf a PSD.

Evoluția și consecințele:

În momentul de față  (15 iunie 2017)se pot face două predicții despre  evoluția evenimentelor:

  1. Grindeanu rezistă, ține pozițiile pînă la capăt. Presupun deja că nu are nici un „dosar” cu care să fie controlat pentru că deja ar fi fost activat. În aceste condiții îl văd în viitorul apropiat, maxim șase luni, pe Sorin Grindeanu ca noul lider al PSD, cu o nouă echipă din linia a doua, tinerii lupi pregătiți să schimbe garda. Vom avea de asemenea surpriză de a vedea „neafiliați” și membri de partid din alte formațiuni cum „se întorc la matcă” și devin membri PSD. Va fi un întreg proces de revitalizare după noi paradigme a PSD în teritoriu. Pe de altă parte Dragnea și echipa devin zombi politici. Madam Firea este terminată, viitorul ei politic este în bucătăria de acasă. Vom avea primar de București o franțuzoaică charismatică, Clotilde Armînd, probabil chiar mai devreme de 2020 – adică vom avea alegeri anticipate la Primăria București..
  2. Grindeanu NU rezistă. În maxim 12 luni vom avea alegeri anticipate, PSD va avea sub 40%. Căderea în dezastru a PSD va fi oprită, sau cel puțin încetinită de scoaterea lui prin mijloace de forță din viața politică, procese de corupție, scurgeri de informații, calomnii bine întocmite.  Dragnea nu apucă 2018 în PSD.
Reclame