Un fel de eroi fără voie.

continurea de la  1. Saga PSD: „Planul”. Colibri de primăvară și reptile cu piele nouă.

Partea a doua, Axa 2, a „Planului” la fel de importantă ca și prima are ca scop închiderea conturilor financiare și de bussines pentru vechea gardă PSD cît și pentru asigurarea puterii financiare pentru funcționarea în continuare a Partidului.

PSD a stat pînă de curînd  pe un munte de resurse, a putut astfel de-a lungul timpului să-și zdrobească adversarii prin cheltuirea unor resurse faraonice.

Resursele acestea n-au fost numai bani pur și simplu, au fost și mulți bani dar mai ales bunuri și servicii pe care nu le-au plătit și de care au dispus discreționar două decenii și mai mult. Transportul de persoane folosind gratuit regiile de transport și resursele firmelor obediente, devierea resurselor de la investiți la pomeni/șpăgi electorale, spațiu de publicitate media gratuit la televiziunile și posturile de radio publice sau la cele controlate, publicitate propriu-zisă plătită-sponsorizată de firme particulare, timp neplătit al oamenilor muncii mînați de sindicate la adunări și mitinguri, etc..

La momentul actual resursele acestea sunt mare parte inaccesibile și pentru rezultate trebuie folosiți direct bani. Banii aceștia ar fi de găsit (adică chiar există și pot fi folosiți) dar sunt foarte dureros de dat de cei care-i dețin, plata serviciilor necesare funcționării PSD poate fi pentru unii prea scumpă pentru a justifica însăși rămînerea în partid.

Prin 2012-2013 problema finanțării sustenabile și serioase, problema dotei de pensionare a celor care se retrag, precum și asigurarea unei breșe de scăpare din ghearele justiției a seniorilor prinși a devenit parte sie qua non a „Planului”.
Dacă Axa 1, prima parte a „Planului” de a aduce în prima linie oameni curați presupune muncă de organizație și resurse de consumat, Axa 2 care presupune făcutul de bani și scăpatul de pușcărie este din altă poveste. „Planul” în partea asta  funcționează cu eroi de sacrificiu, o echipă care să preia tot rahatul din partid, să-l ducă în mijlocul pieței și să ardă împreună cu el. Partea aceasta de „Plan” nici măcar nu este nouă, este exact aceiași stratagemă cu care a fost adus Ceaușescu la mitingul din decembrie ’89 și a fost sacrificat iar din uciderea lui s-a ridicat viguros și puternic actualul PSD.

Acțiunile necesare.

În ceea ce privește partea cu banii, banii pentru partid cît și banii pentru retragerea decentă și îndestulată a seniorilor dinozauri problema s-a simplificat în timp, între 2002 și 2012 fiind diferențe semnificative.

1.  Banii.

Pînă prin 2010, banii partidului (al PSD dar la fel și la ceilalți) erau luați prin tîlhărie directă, comisionarea forțată a tuturor investițiilor de stat sau făcute de administrațiile locale, vînzarea funcțiilor publice, șantajul oamenilor de afaceri folosind baza informativă a SRI, manipularea licitațiilor, etc..

Problema acestui tip de a face bani este că pe lîngă expunerea mare este și relativ neproductiv fiind necesare eforturi mari de a suprima opoziția celor vizați de tîlhărire, rămîn urme multă vreme și pînă la urmă chiar nu sunt  atît de mulți bani. Pe lîngă asta s-ar adăuga și deficitul de imagine ce rezultă din aceste acțiuni, nu chiar important ce-i drept deoarece masa de votanți PSD sunt intelectual foarte jos și manipulabili cu calomnii simple. În problema Mașinii de Bani au fost cîteva evoluții bune, noua finanțare urmînd să fie asigurată din manipularea pieței valutare și bursiere  folosind infracțional pîrghii politice.

Cum se face:

  • În problema pieții valutare este vorba de trucarea pariurilor bursiere pe aprecierea/deprecierea leului  în urma unor „întîmplări” manipulate de Guvernul presupus PSD.
  • în problema manipulării tranzacțiilor Bursiere  presupun  controlul evoluției pieței prin controlul principalilor actori la care Statul are acţiuni. Pentru asta sunt necesare controlul mai ales a Ministerului Industriei, al Energiei și al Transportului de către PSD.

2.  Salvarea reptilelor.

Pentru culoarul de fugă prin care seniorii dinozauri să scape din mlaștina Justiției situația este mai simplă și mai ușor de rezolvat decît făcutul banilor dar potențial mai periculoasă.

Controlul Ministerului Justiției nu este suficient, de cînd cu independența Justiției rolul Ministerului este mai mult contabilicesc administrativ și prea puțin se poate implica în suprimarea acțiunilor prin care este atacat PSD-ul.

Totuși modificarea Codului Penal și al Codului de procedură penală chiar și pe o perioadă limitată este suficientă, justiția în România funcționînd în favoarea cetățeanului și avînd ca principiu fundamental că sînt luate în decizie condițiile cele mai favorabile cetățeanului inculpat.

În principiu astea se pot rezolva prin Ordonanțe de Urgență ale Guvernului (s-a văzut deja cum, cu OUG 13/2017) fiind prevăzute contramăsuri populiste, bani moka dați la sărăntoci care să contrabalanseze impactul posibil.

3.  Fraierul.

Trebuia găsită încă din 2012-2013 echipa de sacrificiu. La vremea aceea se presupunea că într-un orizont de doi ani se pot face acțiunile din Axa 2, devansînd revitalizarea capitalului uman (Axa 1, din Saga PSD …..- vol.1).

În orice variantă cineva trebuia să plătească, să fie sacrificat și să fie declarat dușman al PSD-ului, deviaționist, etc.. Să plătească oalele sparte precum acarul Păun.

Amîndouă acțiunile din Axa 2, atît cea de manipulare a pieţelor cît și cea de reformulare a Codului penal și a Codului de procedură penală lăsau urme și ridicau riscuri inadmisibile în timp și deci trebuie închise aceste posibilități prin găsirea, acuzarea și condamnarea vinovatului înanite să fie asociat indisolubil cu corpul masiv al PSD.

Victor Ponta n-a fost „fraierul” de sacrificiu, el face parte din liga beizadelelor, conexat și legat de seniorii dinozauri.

Primul plan a fost Dan Șova,

61649560
Dan Șova într-unul din cele mai ridicole momente din istoria politică a României.

un idiot magistral, infatuat și prostănac, din liga mare a PSD (condiție necesară pentru a ajunge fără șoc în poziția de președinte de partid). Din păcate sau din noroc chior planul a picat, Dan Șova a intrat și el în mlaștina anticorupției dar spre deosebire de seniorii care se duc la fund mîncînd noroi cu măreție, Dan Șova devenit subiect de glume penibile. Ridicolul este chiar mai otrăvitor pentru PSD decît DNA-ul.

De ce am zis că a fost un noroc chior oare? Dacă ar fi ieșit varianta asta dar fără controlul real al guvernării Dan Șova ar fi fost prea penibil prea multă vreme și ar fi necesitat înlocuirea lui cu riscul de a pierde momentul solunar¹.

A fost folosită varianta

paginaeuropeana-ro-victor-ponta-si-liviu-dragnea-barca-inundatii
Victor Ponta și viitorul PSD-ului.

de rezervă: Liviu Dragnea,
un mic baron local din liga a doua mică a PSD, autoritar, bogat, inteligent și viclean precum un geambaș de cai.

4.Schema.

Să manipulezi ca pe o marionetă un președinte de partid ales conform cu statului PSD este o treabă mai dificilă decît sună. Chiar și un prostănac infatuat cum este Dan Șova ar fi ridicat probleme în controlul și manipulare pe termen lung.

Orice s-ar zice președintele PSD este suficient de puternic astfel încît dacă are minte și timp (consilieri inteligenți și timp adică) să preia în mod irevocabil puterea în partid cu toate consecințele acestei acțiuni. Asta e motivul prin care conducerea PSD nu poate fi schimbată cu ușurință decît prin execuție publică.

În contrapondere cu pîrghiile de exercitare a puterii și influenței în interiorul partidului de către Președintele ales al PSD este controlul finanțării.

Controlul finanțării pe care îl dețin seniorii dinozauri este mai important și semnificativ mai convingător decît controlul pe linia relațiilor ierarhice de partid.

  • La nivel de bază, al muncii de partid se merge pînă acolo încît banii de drum-cazare-diurnă pentru delegații la Congresul Național merg doar la acei delegați care sunt agreați și dispuși să voteze cu interesul seniorilor dinozauri iar ceilalți delegați (nesiguri din acest punct de vedere sau contrari chiar ) să nu aibă decît soluția unui voluntariat profund implicat, total nespecific membrilor PSD.
  • La nivel superior este vorba doar de controlul informațiilor. Informațiile care descriu tabloul în care acționează președintele partidului sunt  cumpărate din finanţările Mașinii de Bani controlată de către seniori și prin urmare ambalajul acestor informații este cel ales de cel ce plătește muzica. Exact așa a fost manipulat  și Ceaușescu  pînă la Piața Universității.

¹Momentul solunar este momentul presupus a fi cel mai favorabil pescuitului din cauza fazelor lunii și/sau a soarelui. 

 

urmarea: 3. Saga PSD, începutul unui viitor mai bun.

Reclame