Despre ce se întîmplă acum în Turcia doar analiștii politici chiori n-au văzut ce vine. După cum se vede (!) sunt cîțiva chiori în tagmă asta pe la noi, mulți orbi și majoritatea proști. Așadar nici o bază să aducă cineva lumină din zona asta, mai mult decît repetarea placidă a ceea ce s-a întîmplat deja nu produc nimic nou.

În continuarea articolelor scrise  aici în toamnă pe această tema  vine acum analiza următoarelor mișcări și predicțiile pentru următoarea perioadă.

Adevărul adevărat este că noi românii sîntem marii cîștigători în siciliana turcească¹, pînă una alta în perspectiva netezirii defensivei estice prin noua amiciție ruso-turcă, fundația pentru nouă linie militară a NATO este pe România.

Ce impact are nereușita lovitură militară din Turcia pentru România?

Surprinzătoare și nu prea consecințele pentru noi:

 • Accentuarea anticorupției (deloc surprinzătoare legătura, nu-i așa?) pe principiul că este cea mai mare vulnerabilitate militară și politică iar  în rest (fără corupție adică) noi ne-am descurca binișor pe toate planurile
 • Continuare demolării PSD și a celorlalte structuri KGB-iste înfiltrate în politica românească. E cineva surprins de asta?
 • Accentuarea legăturilor (inclusiv dezvoltarea celor fizice) cu Occidentul și foarte probabil înființarea în 4-5 ani a unui grup strategico-economic (cam cum e G8, dar la nivel mult mai provincial) pe axa Bucureşti -Varsovia, o altă Mică Antantă în cadrul NATO.

Pe de altă parte chestiunea Ucraineană

Chestiune legată precum este  tusea legată de junghi de chestiunea turcească iar Russia e maestrul păpușar în ambele cazuri.

Fără dubii cheia jocului UE-USA-Rusia din Orientul nostru este dezmembrarea pînă la un nivel controlabil a Ucrainei. Asta împreună cu tulburenta ambiție neo-imperialistă turcească sunt elementele care contează aici.

Practic sunt două jocuri care se angrenează și anume:

 • Dezmembrarea Ucrainei, dorită de toți inclusiv de ucrainieni. De 25 de ani acest obiectiv este  un deziderat al tuturor jucătorilor statali din zonă  fiind urmărită eliminarea focarului de instabilitate și criminalitate economică care este Ucraina. Pentru noi românii  Ucraina a fost un vecin de coșmar, scandalagiu, leneș, corupt și puternic. Din această perspectivă noi românii sîntem iarăși printr-un frumos joc al sorții printre cîștigătorii potențiali iar dezmembrarea rapida a marii Ucraina după liniile etnice este chiar o persepctivă fermecătoare (mai ales dacă e bine jucată cartea Odesa pentru ruși-Transnistria&Moldova  înspre Europa).
 • Re-trasarea liniilor din Acordul Sykes–Picot de către Turcia şi Rusia in zona Siria, imperialismul turcesc fiind la fel de pertinent și potent ca și le fel de tradiţionalul imperialism rusesc (poate nu la fel de carismatic şi sigur nu la fel de euro-centrist)

Ei bine cu aceste două ipoteze luate împreună se poate prezice cam cum arată lumea Orientului apropiat peste cinci ani, cele mai evidente și probabile consecințe fiind :

 •  lumea de după „Noua Turcie” nu arată bine pentru sirieni unde vom avea probabil un stat Protectorat Turc (poate chiar o federație Turco-Siriană) sau  nu va mai fi nimic. În varianta dispariției Siriei ca țară e discutabil dacă va mai exista națiunea/poporul sirian în pribegie, dispariția lor culturală fiind probabilă în mai puțin de o generație. Foarte mici  șanse să reziste ca popor cum au reușit evreii;
 • viitorul arată destul de rău și pentru kurzi. Ei au fost pe plus de la Saddam încoace dar li s-a cam terminat norocul. Totuși kurzii sunt printre popoarele cele vechi, întemeietorii lumii moderne, pariez fără griji pe națiunea lui Rustem²;
 •  rău arată și pentru Arabia Saudită, țară bolnavă de decrepitudine și în-lenevire, țară cu un naționalism mai degrabă țigănesc și exact opus fremătării expansioniste a Turciei și a Rusiei;

Iar peste două decenii:

În viitorul apropiat Turcia, la limită are o șansă să nu intre în colaps economic din cauza închiderii căilor economice către USA – UE. Rusia singură nu poate compensa și nici nu vrea să sprijine  astfel un vecin, eventualele semne de slăbiciune fiind mai probabil interpretate de ruși ca  o invitație la masă decît ca un strigăt de ajutor.

 1. Varianta Turcă: În eventualitatea cea mai puțin probabilă că Turcia va juca abil cartea Înaltei Porți (Poarta Occidentului către Orient pentru cine nu știe la ce mă refer) joc tradițional și bine însușit de altfel, vom avea un Mare Califat economic. Puțintel religios   dar totodată un factor de maximă stabilitate politico economic, o viitoare mare putere economică a lumii, asta cam in  în două-trei decenii. Va fi practic liantul și noul model al lumii islamice și va potența și exploata resursele acestei lumi.
 2. Varianta Rusă: În eventualitatea că ,,dă turcu cu oiștea-n gard”  va fi la ei, la turci, tocare-fără-scăpare. Bătaia ce au luat-o osmanii de la Ștefan cel Mare va fi o amintire nostalgică emanînd optimism față de ce-i așteaptă în viitor să primească de la ruși și anume o afganizare-dezmembrare. Din păcate va fi  și o foarte  zdruncinătoare perioadă pentru restul lumii. Asta se va întîmpla evident tot în douăzeci-treizeci de ani dar în cîțiva ani deja vom ști pe ce drum o ia căruța lor. Dacă iese din cărți Varianta Rusă vom auzi următoarea propoziție adevărată: ,,Constantinopolul- oraș stat capitala a Ortodoxiei  Creștine”- reflexia Ortodoxă a Vaticanului?.
 3. Varianta Occidentală: Remiză-reluarea jocului. Asta înseamnă  debarcarea lui Erdogan și a urmașilor lui dinastici prin presiune economică, sprijinul opoziției, acțiuni ale serviciilor secrete. Varianta asta iese la masa de joc doar dacă Rusia hotărăște că Varianta Rusă e improbabilă sau prea scumpă. În acest caz există o speranță pentru Siria și pentru Kurdistan, pentru Arabia Saudita nu se schimbă perspectiva, ei tot puturoși și terminați rămîn.

Se întîmplă acum improbabilul moment în care Turcia Mare se angrenează fluid și fără asperități cu Rusia Mare. Dar improbabilul ăsta are un cost iar dacă  în jocul acesta de Blackjack din Cazinoul Mondial lui Erdogan nu-i iese 21 (sau măcar 14) pleacă acasă în ismene și cu cravată cu nod. Dar și dacă-i iese!

250 de ani de istorie nu au pregătit Occidentul pentru așa tsunami.

¹ Apărarea siciliană este o combinație de mutări în șah care este comună și simplă dar conduce (la nivel de joc profesionist) la complicații impredictibile.

²Rustem cel viteaz, eroul Kurdistanului antic este un erou arhetipal, model al eroilor epici ai culturilor din Orientul apropiat și din Occident. Epopeea lui Rustem-kurdul este anterioară lui Ghilgameș dar mai puțin filozofică.

 

Reclame