Fetească Neagră  Villa Zorilor – colecția Vinarte podgoria Vînju Mare/ an 2013

Vin românesc din cel mai vechi soi atestat istoric, sîmburi de Fetească Neagră s-au găsit în situri arheologice dacice de 3000 de ani vechime. Vinul acesta e complex și agresiv., buchet sofisticat dar nestatornic.Villa Zorilor/Feteasca Neagra Vinarte 2013 Vin sec.

Scalare de consum 6/5/8

6- raportul calitate/preț.  Ieftin . Costă cam 18-20  de lei pe sticlă.

5- bun de beție. Periculos. După trei sticle băute per capita/noapte, dimineața ajungi să dai noroc cu ceașca de cafea. Vinul nu e din cele cu care poți duce cheful 3 zile, aroma lui îmbătătoare fracturează neuronii după două sticle legate. E bun și recomandabil pentru băută de socializare, vin sec ce-i drept dar aromat ca un desert.

8- romantism și socializare. Bun. Nu e vin de însoțit mîncare, e făcut să cînte solo ca o primadonă. Aroma  extraordinară aproape exotică poate fi desertul care leagă socializarea romantică de continuarea serii romantice. Este un bun motiv pentru care se cheamă Fetească.

Numai vinul din 2013 este în discuție.

Scurtă descriere

Vin roșu complex. Deschide sărind peste gustul  de coarne coapte ca celelalte vinuri roșii seci. Intră direct în aroma a doua, puternică și dulce fără a fi dulce. Leagă în continuare nuanțele din ce în ce mai seci ca o aterizare cu montgoliferul într-o livadă înflorită. Lasă la final gustul sec, curat.

Aerisirea nu îl schimbă ceea ce indică clar că este un vin nestatornic care mai are de așteptat  un an-doi pînă se face mare. A doua zi de la deschidere este deja  preschimbat în poșircă acră. Deh, metehnele tinereții.

Reclame