„De ce-ul” prolog de capitol.

Deschid un nou capitol și anume „Bonne Vivre”. Este un nume pretențios care dă eroare la traducerea exactă din franceză fiind de fapt un arhaism, un franțuzism rezultat al strălucitoarelor vremuri interbelice. Eu știu această expresie cu sensul nuanțat într-un anume bun fel de „viață frumoasă”  de la oameni ce-au fost părtași și constructori ai acelor vremuri, oameni incredibil de armonioși și relaxați în a-și trăi viața chiar și în prezentul socialist, fiind  în „Bonne Vivre” în contra vicisitudinilor și a sărăciei. Sper și cred (cu mîndrie) că genele care i-au făcut pe ei așa cum au fost cînd i-am cunoscut să-mi fie și mie în genom.

 

Îmi dau cu părerea că în acest capitol nou vor fi chestiuni interesante, aceasta fiind o  părere subiectivă și marcată de egocentrism ce-i drept dar bazată pe cîteva argumente bune.

  • Primul argument  că aceste articole (nescrise încă) vor fi interesante este că ele se vor referi exclusiv la chestiuni din tagma apucăturilor epicureiene ¹ și nicidecum nu va intersecta cu idei fierbinți care fracturează mintea. Vor fi articole cu idei pașnice și bune, ușor de urmat și de copiat ca modus vivendi.
  • Al doilea argument este că eu chiar sunt calificat pentru așa ceva, pentru a da sfaturi și direcții de urmat în a trăi bine. Acest statut de mentor în „Bonne Vivre” este chiar în contra intelighenției personale despre care chiar și mie mi se apleacă uneori să mă aud vorbind. Pentru a fi clar și bine înțeles e de știut că inteligența extremă și mai ales inteligența din aceea cu care arunc eu în oameni (precum primatele preumane aruncau cu pietre în sălbăticiuni) este generatoare de viață tensionată și mari tulburări, nicidecum nu aduce armonie și ”bonne vivre”. Ei bine contrar aparenței  eu .am istoria personală care mă califică. Sunt nativ (precizare importantă că sunt așa nativ și nu în realitatea curentă, adică m-am născut într-un fel și am devenit altceva) coleric, orgolios, extremist predispus la atitudini fundamentaliste, altruist, violent şi extrem (dar extrem pe bune) de agresiv. Personalitatea mea nativă este exact atît de apocaliptică și impresionantă pe cît zic și sunt o grămadă de oameni care m-au cunoscut pe vremurile vechi cînd încă eram nativ, oameni care pot confirma toate aste apucături și calități, martorii aceia fiind  creditați de antipatia cu care o vor face mărturiile. Cu toate astea cel care sunt acum (iarăși verificabil din părerea mai mult sau mai puțin autorizată a celor care mă suportă) sunt echilibrat, reacționez și acționez de-dinainte de-a gîndi pentru armonizarea mediului social cu eficiență invizibilă și consistentă. Cum fac asta și pe ce căi am ajuns așa e altă calimeră.

Cum va fi treaba.

Articolele astea vor fi simple. Am mai zis-o dar o repet pentru a domoli suspiciunea celor care mi-au citit anterioarele articole și au rămas cu sechele.

Va fi vorba doar despre vinuri, mîncare, poate despre chefuri și alte de-astea.

Cu vinurile și mîncarea pe care o voi discuta aici voi fi pragmatic – romantic și artist. Asta pentru că într-o lume ideală eu aș fi fost Chef Bucătar și nu inginerul instalator de-acum. Mă recomandă simțul olfactiv și inteligența culinară care e chiar mai strașnică decît aceea ce produce vrăjitoria exotermică căreia îi zic eu filozofie.

Zic eu că într-un final suma articolelor va fi un bun îndrumar pentru a aduce strălucire în viața oricărui om mediocru care aspiră la trăiri elevate. Chestii practice despre tehnologiile de consum, preparare, achiziție inclusiv cu argumentele care contează și în plus vă voi spune ce trebuie să vedeți. Pentru că cei mai mulți oameni sunteți orbi pînă nu aflați auzind ce trebuie să vedeți. Iar cine-mi va da credit aici va primi ca pe vremea cometei șansa de a o vedea. ²

Note

¹EPICURIÁN, -Ă, epicurieni, -e, adj., s. m. și f. 1. Adj. Care ține de epicurism, care aderă la epicurism; epicureic, epicureu. 2. S. m. și f. Adept al epicurismului; epicureu. ♦ (Fam.) Persoană care caută plăcerile alese, rafinate, spirituale; (depr.) persoană înclinată spre plăceri. [Pr.: -ri-an] – Din fr. épicurie sursa http://dexonline.ro/definitie/epicurian

²Povestea cometei     https://rusuliviu.wordpress.com/2013/07/26/povestea-cometei/

Reclame