1. Despre ce este vorba (?).

 

Criteriile comune prin care sunt descrise capabilitățile și/sau atributele de natură intelectuală ale oamenilor  sunt bine cunoscute. Despre un om se poate spune că este intuitiv sau inductiv; introvertict sau extrovertit, coleric sau calm, agresiv sau defensiv, convențional sau rebel,e.t.c. Iar pornind  de aici au apărut liste de categorisiri și descrieri mataforice despre cum sunt oamenii ca de exemplu: om bufniță. om păun, etc sau dupa alte reguli: oameni cu personalitate de foc, de pămînt, de apă, de aer și tot așa liste și liste.

Peste acestea m-am gîndit eu să aduc încă un set de criterii de categorisire- clasificare- descriere metaforică  a oamenilor  nu neapărat pentru vreo utilitate oarecare ci mai ales de „amorul artei”¹.

Mintea Diesel versus Mintea Benzină

 

2. Descrierea 1. Ce înseamnă diesel și ce înseamnă benzină.

Caracteristicile motorului diesel și ale motorului cu benzină sînt probabil cunoscute bine dar voi face un scurt rezumat cu scopul acordării semanticii.

Motorul diesel consumă puțin, funcționează cu motorină (diesel) prin aprinderea combustibilului din cauza compresiei. Este fiabil, robust, are cuplu mare la pornire neplăcut de zgomotos, (mai) poluant. Pe scurt este motorul pe care te poți baza în acțiunile productive, motor industrial prin excelență dar neelegant și greoi.

Motorul pe benzină este opus celui diesel pe cît poate fi opus un motor cu ardere internă de alt motor cu ardere internă. Funcţionează prin aprindere cu scînteie (de-aici o parte a metaforei, scînteia adică) a benzinei, are cuplu de pornire mai mic dar suportă turații uluitor de mari (cine a auzit o Hayabusa știe despre ce vorbesc). Acțiunea lui este lină și totodată sportivă, zgomotul lui poate fi asemănat muzicii iar existenţa lui a democratizat adrenalină și viteza aducîndu-i pe oamenii simpli mai aproape de zei. Nu există motociclete altfel decît pe benzină, nu există mașini sportive altfel decît pe benzină.

3. Descrierea 2. Definițiile succinte ale informațiilor, regulilor și ale legilor.

Definiția informatiilor.

Informațiile (în acest context semantic) sunt datele logice despre un sistem care descriu situația sistemului la un moment dat și pe baza cărora se pot face previziuni despre evoluția sistemului respectiv.

Sună complicat dar nu este chiar așa. Un exemplu simplificator este că afară este înnorat și bate vîntul dintr-o anumită direcție, se reproduc condițiile după care cu regularitate urmează ploaia. Datele despre condițiile meteo împreună cu datele despre probabilitatea de a ploua sunt informațiile.

Definiția regulilor.

Regulile sunt seturile de informații (acceptate social ca fiind corecte) împreună cu necesitatea unei reacții specifică (ca urmare a predicțiilor generate de informații). În exemplul anterior regulă ar fi că dacă sînt nori și bate vîntul după un anumit tipar, trebuie închise geamurile.

Definiția legilor.

Legile ca definiție absolută sunt altceva și din altă categorie decît sunt informațiile și regulile.

Legile sunt descrierea fenomenelor ineluctabile ². Legile gazelor, legile cosmice sunt Legile adevărate.

În cazul particular cum este și cel de față, legile sociale sunt descrierea calapodului după care oamenii pot face societatea funcțională.

Termenul de Lege cu referire la legile societății este o formă de aroganță a primatelor mai degrabă decît descrierea exactă a cea ce sunt.

Există o similitudine voită și nu neapărat corectă între legile și legitățile universului și legile sociale, acestea din urmă fiind cel mai adesea estimarea mai mult sau mai puțin corectă a necesităților sociale (și de aceea pot fi încălcate uneori pentru a le face mai bune spre deosebire de legile adevărate despre care nu există nici măcar premiza că pot fi încălcate) decît legi ineluctabile în adevăratul sens al cuvîntului. Totuși ele, legile sociale sunt motivul coeziunii societății.

 

4.Mintea Diesel și Mintea Benzină

  • O minte  „cu motorizare diesel” are tendința de a  transforma  regulile în legi.
  • O minte „cu motorizare pe benzină” are tendința de a considera regulile ca fiind informații.

5. Concluzii și probabile consecințe

  • A fi „diesel” sau a fi „benzină” (cu scînteie) nu  generează ierarhie în mod absolut. (adică nu există o scară de valori legată de această categorisire). Situațiile sociale diverse generează oportunități mai mari de afirmare și manifestare în mod diferit pentru fiecare din tipologiile acestea de a fi.
  • Mai mult chiar, nu există nici o condiționare între nivelul intelectual și predominanța vreunei forme de combustie intelectuală (diesel sau benzină, evident). Un idiot sau un om inteligent poate funcționa cu aceiași probabilitate în oricare din cele două tipuri de combustie. Într-o competiție între un individ cu „minte diesel” și altul cu „minte benzină”va cîștiga ori cel mai inteligent, puternic sau norocos dintre ei.
  • Diferențierea tipurilor de minte după combustie (metaforică) nu este absolută așa cum este în realitate situația motoarelor. Dacă un motor nu poate fi decît diesel sau benzină, cînd este vorba de mințile oamenilor  lucrurile se nuanțează total ne-mecanicist. Pretenția cuiva să absolutizeze acest criteriu (sau oricare din criteriile prin care este definită o personalitate de fapt) este în cel mai bun caz o dovadă de incultură și/sau idioțenie și în cel mai rău caz o dovadă de dereglare mintală gravă. Așadar un om va fi în anumite condiții preponderent diesel sau benzină, rămînînd mereu rezervă de bun simț care îl poate face să-și reconsidere poziția.

 

 

¹ De fapt este o unealtă foarte utilă în a defini corect oamenii. Această criterizare este esențial să fie folosită pentru oamenii cu care urmează interacțiuni, cu oamenii care sunt parteneri în procese de negociere sau sunt ținta unor atacuri manipulative. Suntdouă capitole pe blog și anume Negocierea Analitică și Manualul de Manipulare pentru care categorisirea Diesel sau benzină este eproces esențial în Calibrarea Realității;

² INELUCTÁBIL. – Ă, ineluctabili. – E, adj. (Livr.) Care este de neînlăturat, care nu poate fi împiedicat; inevitabil, neeluctabil. – Din fr. inéluctable, lat. ineluctabilis. Sursa Dexonline.ro/definiţie/ineluctabil

Reclame