Prognoză despre evoluția evenimentelor din „Game of Thrones” – „Urzeala Tronurilor”.

Situația actuală: Sfîrșitul seriei 4.

Ce urmează:

 1. Tyrion Lannister [1], piticul Lannisterilor tocmai a evadat ajutat de  Varys [2]. L-a executat pe șeful Casei Lannister, taică-su Tywin[3], care îl condamnase la moarte cu motivații falsificate. Prin acest asasinat Casa Lannister și-a pierdut conducătorul capabil iar puterea de facto o preia  Cersei Lannnister, fiica ambițioasă, lipsită de inteligența necesară și extrem de agresivă a lui Tywin. Tyrion este singurul Lannister capabil și inteligent dar prin fuga și asasinatul comis devine lider al unei facțiuni rebele Lannister-Tyrion. Casa Lannister și Casa Lannister -Tyrion  sunt în război total una cu alta.
 2. Varys  fuge și el pe propria corabie pregătită pentru evadarea lui Tyrion. Viclenia și bunul simț care i-au adus puterea îi  dat avantajul de a ști dinainte că Lannister nu mai are viitor, Tyrion (aflat în acel moment într-o ladă de transportat animale) este singurul pol de forță al momentului și al locului. Deciziile lui Varys  trebuie considerate ca find fundamentate iar faptul că părăsește King’s Landing (împreună cu poziția și averea imobiliară) este un semnal  cît se poate de îngrijorător pentru cei rămași. Eu n-aș  paria pe viitorul lor.
 3. Tyrion  și Varys ajung și  se refugiază la Castelul Eyrie controlat de Petyr Baelish [4](tatăl secret al moștenitorului  Castelului, copilul rămas orfan după ce Baelish s-a însurat cu maică-sa, Lysa Arryn [5] și omorăt-o) și protector al Sansei Stark [6], soția lui Tyrion Lannister. Tyrion și Sansa  devin extrem de apropiați imediat după ajungerea lui Tyrion la Castelul Casei Arryn, cuplul pe care îl vor forma de acum încolo va fi de nedespărțit. După ceva timp Sansa Stark (Lannister) va aduce pe lume un băiat sănătos, ultimul Lannister, care va semăna cînd va crește ca două picături de apă cu bunică-su, Tywin. Ideea este că juniorul Lannister Tyrion va ajunge măcar la adolescență
 4.  Cei trei Tyrion, Varys și Petyr  vor forma o alianță/pact natural aducînd fiecare putere acestui pol de forță. Practic acest triumvirat va deține monopolul serviciilor de informații (Prin Varys  cel mai mult și ceva mai puțin prin rețeaua lui Petyr) și controlul accesului către Nord. Interesul strategic al acestui triumvirat nu este cîștigarea Tronului de Fier ci este unul mult mai umanist (aproape renascentist) adică consolidarea organizării, buna funcționare a societății, puterea politică judicios  folosită etc. Acest aspect aduce în relațiile diplomatice ulterioare un plus de forță în legătură cu toate Casele mari și mici (mai puțin Lannister și Frey).
 5. Prima acțiune importantă a acestui triumvirat este distrugerea Casei Frey [7] și preluarea Castelului fortificat  The Twins [8]. Sansa Lannister(Stark) este inițiatorul acestei mișcări duse la îndeplinire cu măiestrie militară și viclenie incredibilă de Tyrion. Întreaga casă Frey inclusiv slujitorii sunt exterminați, mare parte fiind otrăviți (prin otrăvirea resurselor de apă și alimente înaintea atacului, la ordinul lui Tyrion). O dată cu Castelul Twins care devine fieful permanent, Tyrion primește ajutorul fostului lui tovarăș și ucigaș personal Bronn[9] care vine (împreună cu familia și armata micii Case unde devenise stăpîn) în ajutorul și susținerea Casei  Lannister-Tyrion din Castelul The Twins.
 6. Axa fortificată  TheTwins – Eyre este fundamentul construirii Alianței Caselor Independente, structură la care se raliază toate Casele mici și care are drept scop neimplicarea și neutralitatea  în războiul civil. Pe baza acestei Alianțe se va construi viitoarea putere regală, după finalul Războiului cu Umblătorii Albi.
 7. Stannis Baratheon [10]  după ce îl învinge într-o acțiune militară exemplară pe Mance Rayder[11] – conducătorul charismatic al hoardelor de sălbatici unite, și salvează astfel Rondul de Noapte de la distrugere  devine cel mai important jucător în cursa pentru tron. O mare parte din ”armata” lui Mance se alătură lui Stannis în urma promisiunilor acestuia că le va da repturi și protecție, pe de o parte iar pe de altă parte fiind presați de ofensiva Umblătorilor Albi[12] care veneau cu iarna dinspre Nordul îndepărtat. Mance Rayder devine și el vasal autonom, Administrator al Ținuturilor de dincolo de Zid.
 8. Jon Snow primește din partea regelui pe care îl recunoaște- Stannis Baratheon conducerea ordinului militar al Rondului de Noapte [13]. Stannis  schimbă statutul ordinului militar din Paznici ai Zidului și ai Castelului Negru în ordin militar activ a cărui principlă nouă misiune este apărarea lumii de Umblătorii Albi inclusiv (și mai ales) prin acțiuni ofensive. Ordinul este întărit cu recruți din rîndurile sălbaticilor inclusiv proizonierul  Tormund Giantsbane [14].
 9. Jon Snow  devine Administratorul în numele Regelui al Nordului preluînd practic moștenirea Stark. Titlu mare dar fără consistență dat fiind situația. Pînă să se așeze un pic lucrurile sunt atacați prin surprindere de armata lui Roose Bolton [15] (ucigaș asociat cu Frey  la asasinarea lui Robb Stark și a domnei Catelyn Stark  [16]). Atacul este respins mai ales datorită disciplinei armatei lui Stannis dar totodată cade Zidul sub atacul Umblătorilor. Fugarii supraviețuitori ai armatei lui Rosse Bolton sunt exterminați de Umblătorii Albi în cel mai horror mod posibil.
 10. Yara Greyjoy  extermină între timp  mica gașca a lui Ramsay Bolton (fost Snow) [20] care împreună cu Theon Greyjoy [21]aproape reușește prin trădare să preia fiefurile Greyjoy. Yara Greyjoy  devine șefa casei, taică-su murind în luptă.
 11. Stannis Baratheon , Jon Snow și toată armata rămasă se retrag dincolo de The Twins, atacul simultan a lui Roose Bolton și al Umblătorilor Albi făcînd pozițiile din Nord nesustenabile militar chiar dacă pierderile nu sunt deazastruoase. Tyron Lannister îi dă sprijinul și susținere pentru dobîndirea tronului și prestează jurămînt de vasalitate. Tot Nordul e pierdut.
 12. Cersei Lannister în armură și în fruntea aramatei Lannister îi atacă pe Stannis-Tyrion-Petyr asediind Castelul The Twins. Fiind incapabilă și prea puțin inteligentă pornește o acțiune ambițioasă și prost gîndită. Totuși forța militară a Lannisterilor este mult peste ce i se poate opune deoarece Stannis are desfășurări mari pe frontul din Nord. Evenimentele nu evoluează bine pentru  Stannis și Tyrion, șocul logistic al refugiaților  fiind prea mare iar castelul este supus unui asediu fără posibilitate de aprovizionare deoarece Nordul este și el asediat. Situația aceasta de luptă pe două fronturi arată slăbiciunea majoră a fortificației The Twins care pînă atunci nu fusese atacată decît dintr-o parte. Situația este exploatată conștient de Cersei în cel mai trădător și idiot mod posibil.
 13. Daenerys Targaryan[17] debarcă la King’s Landing, îl cucerește  și aduce acolo noua  lege Targaryană (eliberări de sclavi, jusțiția deja obișnuită, etc). Lannisterii s-au trezit fără baze. Ooops!
 14. Varys mijlocește o alianță temporară între Stannis și Daenerys împotriva lui Cersei Lannister și a Umblătorilor mai ales. Armata  Lannister  care asedia  The Twins este prinsa în clește și cedează, dragonii fac treaba bine și lasă un cîmp ca la Verdun. Se pare că lecția de la Asediul Alesiei de către Cezar poate fi repetată doar de un alt Cezar nu de o mediocritate ambițioasă cum este Cersei. Dispare în totalitate casa Lannister cu toți ai ei.
 15. Urmează Marea Bătălie, armatele reunite ale oamenilor împotriva Iernii care vine. Mor toți oamenii și cei din armatele combatante și cei din tot sudul. Debarcaderul Regelui este pustiit și înghețat la fel ca majoritatea orașelor din Sud. Cersei Lannister este Umblător Alb acum.
 16. Sansa Lannister-Tyrion (fostă Stark) este expediată în insulele din Sud înaintea asediului făcut de Cersei, piticul Tyrion fiind suficent de deștept ca să știe că șansele de victorie erau mici. Varys o însoțește, va fi învățătorul fiului lui Tyrion cînd va veni vremea.
 17. După Apocalipse de Gheață, cînd totul părea pierdut, Nordul și Sudul sunt sub Iarnă, din insula Bravos revine Arya Stark[18]care adună rămășițele Caselor supraviețuitore și începe  războiul de recucerire a lumii. Principalul ajutor îl primește de la Yara Gryjoy[19], singura Mare Casă supraviețuitore. Începe lunga luptă de guerilă cu arme noi, tehnici militare specifice.  Apare noua clasă războinică-feudală.
 18. Casa Lannister-Tyrion- Stark avînd în frunte pe Arya și Sansa este purtătoarea ultimei speranțe a lumii. O mai iau pe cocoașă dar în general merge bine războiul, Umblătorii Albi nefiind  capabili de flexibilitatea necesară unui razboi de guerila. Ayra este Mîna Regelui.
 19. Yara Greyjoy primește pentru Casa ei stăpînirea Nordului, titlu onorific deocamdată dar cu mari consecințe în viitor.
 20. Bran Stark [21] este liderul spiritual al unei noii religii (cea veche reinventată) sub care se poartă lupta.
 21. Fiul lui Tyrion Lannister, Ned Lannister-Tyrion-Stark devine Regele, dar fiind minor  Sansa este mama regentă și deține puterea regală reală.

 

 

[1] Tyrion Lannister  http://gameofthrones.wikia.com/wiki/Tyrion_Lannister

[2] Varys   http://gameofthrones.wikia.com/wiki/Varys

[3] Tywin Lannister   http://gameofthrones.wikia.com/wiki/Tywin_Lannister

[4] Petyr Baelish  http://gameofthrones.wikia.com/wiki/Petyr_Baelish

[5]  Lysa Arryn  http://gameofthrones.wikia.com/wiki/Lysa_Arryn

[6] Sansa Stark   http://gameofthrones.wikia.com/wiki/Sansa_Stark

[7] Casa Frey   http://gameofthrones.wikia.com/wiki/House_Frey

[8] Castelul The Twins http://gameofthrones.wikia.com/wiki/The_Twins

[9] Bronn   http://gameofthrones.wikia.com/wiki/Bronn

[10] Stannis Baratheon   http://gameofthrones.wikia.com/wiki/Stannis_Baratheon

[11] Mance Rayder   http://gameofthrones.wikia.com/wiki/Mance_Rayder

[12] Umblătorii Albi / White Walkers   http://gameofthrones.wikia.com/wiki/White_Walkers

[13] Rondul de nopate / The Night’s Watch     http://awoiaf.westeros.org/index.php/Night%27s_Watch

[14]  Tormund Giantsbane  http://showcasechannel.com.au/gameofthrones/characters/tormund-giantsbane

[15] Roose Bolton  http://gameofthrones.wikia.com/wiki/Roose_Bolton

[16] Catelyn Stark  http://gameofthrones.wikia.com/wiki/File:Catelyn_Stark_S3.jpg

[17] Daenerys Targaryen http://gameofthrones.wikia.com/wiki/Daenerys_Targaryen

[18] Arya Stark http://gameofthrones.wikia.com/wiki/Arya_Stark

[19] Yara Greyjoy   http://gameofthrones.wikia.com/wiki/Yara_Greyjoy

[20] Ramsay Bolton  http://gameofthrones.wikia.com/wiki/Ramsay_Bolton

[21] Theon Greyjoy  http://gameofthrones.wikia.com/wiki/Theon_Greyjoy

[22] Bran Stark   http://gameofthrones.wikia.com/wiki/Bran_Stark

Anunțuri