Virtual Box in your mind.

Virtual Box este un termen din IT, o definiție clară pentru ceva interesant și util. Este în principiu vorba despre o cușcă virtuală făcută prin partiționarea din resursele calculatorului, cușcă în care se pun de regulă monstruleții și ciudățeniile care nu au ce căuta (sau care nu pot trăi) în mediul Marelui Calculator.

Ei bine, în acest articol NU este vorba despre IT. Mă folosesc de acest termen și îl confisc în interesul propriei gîndiri fără nici o conexiune cu IT-ul. Este vorba aici doar despre dezvoltarea personală. Prin Virtual Boxul din mintea fiecăruia aduc în realitate celor care au nevoie SESAM¹-ul dezvoltării personale.

SESAM¹, ajutor.

Cei mai mulți oameni pe care-i cunosc, oameni din categoria acelora care merită considerație și respect pentru inteligență și pentru ambiția de a-și depăși condiția prezentului, au problemă comună de a nu-și înțelege drumul.

Efortul constant al acestui tip de oameni de a deveni mai buni -,efortul de dezvoltare personală are de regulă două direcții și anume:

1.Prima direcție de autoperfecționare este identificarea vulnerabilităților proprii, a acelor părți din „eu”-l propriu care vor fi solicitate sau nu fac/nu vor face față viitoarelor provocări (aici intrînd evident și o oarecare definire a acestor viitoare provocări);

  1. A doua direcție se referă la metodele de întărire a acelor zone vulnerabile, de diminuare a vulnerabilităților prin dezvoltarea sau prin asimilarea unor abilități în acel sens;

Fragment din dialogul lui Menfistofeles cu Gabriel despre greutatea drumului bun pe care trebuie să-l urmeze un om:

Menfistofeles:

– Lucrurile par simple și clare (din acest punct de vedere). Ce s-ar putea adăuga la schema aceasta briliant de simplă și de necontrazis fără să strici mai binele pe care și-l doresc oameniipoza Menphisto aceștia?! Ce idei ai putea băga între omul bun care-și dorește să fie mai bun și simplitatea drumului corect? – zise Mefistofeles din forma materială pe care-o luase pentru acest dialog, forma ironică de „Cel Bun Și Drept”.

Gabriel:

– Simplitatea este drumul cel bun , se știe asta din poza11 - Copyepoci. Iar cei ce-ți urmează drumul Mefistofeles îți vor plăti cît nu face. Să iei un om bun și să-i crești în el aptitudini ce nu-s ale lui este aceiași cale pe care-au apucat-o troienii cînd și-au dărîmat zidurile ca să bage în cetate calul vicleanului Ullyse, răspunse Gabriel, Arhanghelul.

Menfistofeles:

– În primul rînd Gabriel te înșeli în aprecieri și astfel te-apropii de minciună. Troienii n-au dărîmat zidurile, eu știu mai bine pentru că am fost acolo, au stricat doar porțile. Iar faptul că au băgat calul în cetate n-a fost un lucru rău cum încerci tu să sugerezi. Singura problemă a fost neatenția și neșansa că acel cal să fie Calul Troian, dar ce știință și ce fel de progres mai este atunci cînd te lași învins de neşansă?

Adevărul din spatele pactului pe care-l fac oamenii buni în drumul lor de a deveni mai buni este ca un pact al lui Mefistofeles. Dezvoltînd alte abilități, dinafara talentelor „eu” – lui propriu de fapt devin mai puțin decît sunt, mai vulnerabili și doar mai specializați. E un drum rău, cu final perdant dar foarte frumos luminat.

În contra pactului Mefistofelic există SESAM-ul drumului secret.

Și calea secretă:

Un om poate identifica cu ușurință necesitatea unor abilități/capabilități pe care nu le are sau nu le are suficient dezvoltate. Dezvoltarea lor însă poate fi dezastruoasă pentru esența sinelui. Esența personală, valoare umană care îl caracterizează îi poate fi (și de regulă chiar este) afectată prin dezvoltarea unor xeno – calități/ xeno – abilități .

Să luăm bunăoară un artist, un poet sau un intelectual, foarte capabil să presupunem în domeniul lui. Poate fi o Mare Speranță a domeniului în care și-a găsit capacitatea de a se afirma. Acest om talentat, să presupunem în continuare, nu are habar de administrarea financiară, nu știe să-și vîndă produsele minții ba mai mult nici măcar nu se gîndește că ar trebui să fie vandabile.

Ce are de făcut în această situație o Mare Speranță artistică care în contra talentului extraordinar să zicem, abia are cu ce-și asigura traiul sărac de pe o zi pe alta (?). De voie de nevoie va trebui să-și dezvolte abilități de gospodărire financiară, să-și reformuleze creația artistică (sau intelectuală, după cum este cazul) pentru obținerea rezultatelor financiare bune, cît mai bune chiar. S-a terminat cu Marea Speranță, s-a transformat într-un bun meseriaș.

În acest caz „de laborator” cît și în majoritatea cazurilor avem de-a face cu un final valoric inferior stadiului inițial. Oamenii care își dezvoltă abilităţi contrare felului propriu de-a fi o fac în detrimentul valorii personale. Numai dezvoltare personală nu e asta!

Drumul secret este deja indicat în titlul. Este nevoie de un Virtual Box personalizat, în mintea omului aflat în nevoia de a fi și altfel decît este el.

Artistul nostru va putea dezvolta în Virtual Box-ul lui personalitatea de comerciant, o personalitate de individ prost (sau nu, dar nu contează), lipsit de pasiuni artistice dar calculat și simplu în legătură cu valorile materiale. Simplu și clar, nici nu trebuie prea multă minte alocată.

Iar partea cea mai frumoasă, incredibilă în perfecțiunea ei, este că acest Personal Virtual Box În Mintea Proprie se creează instantaneu doar la invocarea lui. Gîndul la existența lui, gînd obligatoriu de avut de dinaintea începerii dezvoltării micilor abilități monstruoase, este suficient ca să îl facă să existe. Iar ceea ce rezultă este  o personalitate în Virtual Box Personal care poate fi chemată sau alungată (înapoi în cușca ei) după trebuință.

Referinte:

Note:

¹ Sesam= prima parte din formula magică „Sesam deschide-te” care trebuia rostită pentru a deschide peștera comorilor din povestea „Ali Baba și cei 40 de hoți”. Expresia este folosită curent pentru a defini o formulă magică care deschide drumuri închise sau ascunse.

 

 


Reclame